Žegnanje vin pri Sv. Jakobu

V prazničnem jutru, 27.12.2019, smo se člani DV Dolina- Jesenice udeležili svete maše pri sv. Jakobu, podružnici dolinske župnije na Ponikvi. Na dan ko goduje sv. Janez Evangelist smo skupaj s farnim župnikom g. Janezom Zdešarjem pripravili blagoslov vin naših pridnih vinogradnikov.

Na ta dan se spominjamo tistega apostola, ki je bil Jezusu najbolj zvest in mu je bil zato tudi najljubši. Tudi ljudem je bil ta svetnik vedno blizu, saj je vneto oznanjal ljubezen.

Legenda pravi, da je med njegovim delovanjem v Mali Aziji, Grk Aristomed predenj postavil čašo zastrupljenega vina in mu rekel, da je pripravljen sprejeti krščanstvo, če čašo izpije in ostane živ. Janez je vino blagoslovil in ga brez škode popil.

V spomin na ta dogodek se na njegov god še danes nosi vino v cerkev k blagoslovu. In prav veseli smo, da ta lep običaj ohranjamo tudi pri nas. Blagoslov je prošnja, s katero se obračamo na Boga, naj bo vino v blagor telesu in duši vseh, ki ga uživajo in naj prinaša le dobro voljo in veselje med ljudi.

Po blagoslovu, kateremu so se pridružili tudi župnik in naš rojak g. Lojze Brce, z ubranim petjem pa vse skupaj popestrili tudi domači Slavčki in organist Jože Vugrin, smo druženje nadaljevali pred cerkvijo, kjer smo se okrepčali s kuhanim vinom in čajem. Seveda slastnih prigrizkov, ki so jih pripravile naše članice tudi ni manjkalo.

Tako smo z dobro voljo, na prijazen in prisrčen način še enkrat dokazali, da z roko v roki zmoremo ohranjati stare običaje, šege in navade. Kako malo je potrebno, da človeku narišeš nasmeh na obraz. In s tem je vse poplačano.

V imenu članov UO DV Dolina- Jesenice in vseh sodelujočih se vam še enkrat zahvaljujemo za obisk. Drugo leto se spet vidimo.

 

Zapisala: Irena Bogovčič, Foto: Andrej Kvartuh